Akrylamid – ako sa veci majú

Hovorí Vám niečo, poslednou dobou často omieľaný, akrylamid v jedle? Určite ste o ňom už neraz počuli. Konkrétne sa jedná o zlúčeninu, ktorá bežne vzniká pri tepelnom spracovaní niektorých potravín, najmä zemiakov a obilnín, kedy spolu pri vyššej teplote (najčastejšie pri pečení alebo smažení) reagujú aminokyseliny a cukry. Touto reakciou vzniká zdraviu škodlivá látka akrylamid. V roku 2015 sa touto látkou bežne obsiahnutou v potravinách začala intenzívne zaoberať aj EÚ a všetko bolo vo veľkej miere medializované.

Podľa najnovších výskumov ale nič nie je „tak horúce, ako sa uvarí.“ Hoci vyprážané lupienky, hranolky, pečené zemiaky, raňajkové cereálie, káva alebo napríklad pripečené špekáčiky látku akrylamid obsahujú, je to v tak malom množstve, že pre organizmus nie je tak nebezpečná, ako sa doteraz tvrdilo. Podľa autorov televízneho programu BBC Jedlo: Pravda, alebo panika a ich vedeckých zistení by človek musel denne skonzumovať 160 toastov, aby sa to odrazilo na jeho zdraví.

Viac sa môžete dočítať v článku na odkaze TU. Pri čítaní si môžete s kľudom zobnúť Cyrilove lupienky 🙂

2019-05-02T17:05:08+00:0010 Březen, 2019|Novinka|